Genomineerden Sportaccommodatie van het Jaar 2020 bekend!

De gloednieuwe branche-award Sportaccommodatie van het Jaar wil sportverenigingen inspireren en uitdagen tot het verduurzamen van hun accommodatie, met als doel de branche verder te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Uit de inzendingen zijn drie genomineerden geselecteerd. Wie zijn het en waarom zijn zij genomineerd?

De genomineerden

Tot 4 februari 2020 konden sportverenigingen een accommodatie inzenden. Uit de vele aanmeldingen heeft een onafhankelijke en deskundige jury, bestaande uit afgevaardigden van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Mulier Instituut en RVO, drie genomineerden geselecteerd.

  • Loek Loevendie Ball Park - ingezonden door SV Amsterdam Pirates

Hier zie je direct, dit is een partij die duurzaamheid serieus en professioneel aanpakt en die over de volle breedte van duurzaamheid al heel grote stappen heeft gezet. Van energie, tot afval en lichtvervuiling. Zo hebben zij bijvoorbeeld een heuse energiefabriek op het dak met 340 panelen.

  • R.C. & V.V.V.O.C. - ingezonden door R.C. & V.V.V.O.C.

Naast mooie initiatieven op het gebied van energie en hergebruik van materialen, springt R.C. & V.V.V.O.C. in het oog met activiteiten in het sociale domein. Zo is ze een werkplaats voor herintreders (reclassering, bureau Halt) en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (lichamelijk en/of verstandelijk beperkten). Zowel oog voor de harde als de zachte kant van duurzaamheid blijft niet onopgemerkt.

  • VV Wolvaartsdijk - ingezonden door VV Wolvaartsdijk

Een mooi voorbeeld van hoe je duurzaamheid inbedt in je beleid, door het standaard op de bestuursagenda te zetten. Daarnaast communiceren zij proactief naar hun stakeholders, onder andere door zonneboarding. Tevens sorteren zij bewustwording bij hun omgeving. Hun innovatieve concept van deelauto's springt in het oog om de bereikbaarheid van het dorp te vergroten na het wegvallen van openbaar vervoer.

De criteria

De deelnemers werden beoordeeld aan de hand van drie criteria, namelijk:

  1. Duurzaamheid;
  2. Kenmerken van de sportaccommodatie;
  3. Samenwerking.

Per criteria moesten de deelnemers diverse vragen uitwerken en cijfers aanleveren, zodat niet alleen op creatief vlak beoordeeld kon worden, maar vooral ook op basis van feiten. Wat is er daadwerkelijk bereikt op het gebied van verduurzaming en in welke mate is deze accommodatie een voorbeeld als het aankomt op toekomstbestendigheid?

Jurylid Roland van de Lockant valt het volgende op in de vele inzendingen: "In algemene zin kunnen we stellen dat de initiatieven die door leden zijn opgezet en worden gedragen juist succesvol zijn. De initiatieven gaan vaak over de grenzen van duurzaamheid heen en raken sociale thema's. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van kwetsbare groepen, de bevolkingskrimp in bepaalde delen van Nederland, vitaliteit en een positieve gezondheid".

De winnaar en de uitreiking

Bij de drie genomineerden worden video's opgenomen, waarin duidelijk wordt waarom hun ingezonden sportaccommodatie zou moeten winnen. Op donderdag 5 maart 2020 hebben de verenigingen de kans om hun inzending live te pitchen aan de vakjury op het Sportbondenplein van Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten. Tijdens het Green Tie Event aansluitend aan de vakbeurs maken wij de winnaar bekend en wordt de cheque uitgereikt!

Ook wordt op 5 maart bekend gemaakt wie de award 'Beste Initiatief Duurzaamheid' in de wacht sleept. Bij de uitreiking van de prijzen kunt u aanwezig zijn. Hiervoor dient u zich te registreren voor Vakbeurs Sportaccommodaties. Dat kan gratis via deze link.

We blijven onze prijswinnaars op de voet volgen, zodat zij hun ervaringen m.b.t. verduurzaming kunnen delen met andere verenigingen op www.duurzamesportsector.nl.